Marka tescili için tek yetkili kurum Türk Patent Enstitüsü’dür. Marka başvurunuzu bireysel olarak yapabilir veya bu işlemi yapabilmek için marka tescil ofisi ya da marka vekili ile çalışabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler için sadece marka vekili veya marka tescil ofisleri aracılığı ile marka başvurusu gerçekleştirilmektedir.Bir markanın tescil işlemlerinin başlatılabilmesi için Türk Patent Enstitüsünde başvuru yapılacak olan markanın araştırılması gerekir. Bu konuda bireysel olarak kendiniz araştırma yapabilir veya firmamız aracılığı ile ücretsiz olarak marka araştırması talep edebilirsiniz.
Markanızın tescilletmeye uygun olması halinde gerekli belgelerin hazırlanmasından sonraki süreçte marka başvurunuzun Türk Patent Enstitüsüne girişi gerçekleştirilir ve o dakika itibari ile markanız kesinlik kazanarak ticari unvanınız korunmaya başlar. Türk Patent Enstitüsüne gönderilen evraklarda bir eksiklik olması halinde bu eksikliğin giderilmesi ile ilgili olarak Türk Patent Enstitüsü size 2 aylık bir süre tanımaktadır. Bu süre içerisinde evrak eksiğinin tamamlanmaması halinde yapılan başvurunun iptali gerçekleşir.Marka başvurusu yapılırken evrakların sorunsuz bir şekilde Türk Patent Enstitüsüne teslim edilmesinin ardından markanıza atanacak olan uzman incelemesi başlatılır. Uzman incelemesi sonucunda markanız genel ibare veya Türk Patent Enstitüsünün mutlak ret sebeplerinden herhangi birini taşıması halinde başvuru reddedilir. Ama marka başvurusu Türk Patent Enstitüsü kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmiş ise uzman incelemesinin ardından Resmi Marka Bülteninde yayınlanır ve burada 3 ay (2017 itibari ile 2 ay) boyunca yayınlanır.
Bu süre içerisinde daha önce tescil almış veya sizden daha önce başvuru yapmış olan marka sahipleri eğer yapılan marka başvurusunu kendi markalarına yakın, benzer, birebir olarak nitelendiriyor ise itiraz etme haklarına sahiptirler. İtiraz etmeleri halinde marka tescil süreniz uzayacak olup İtiraza karşı savunma işlemi yapmanız gerekecektir. İtiraza karşı hiçbir şekilde cevap vermemeniz halinde Türk Patent Enstitüsü her iki taraf içinde nihai kararı verecektir. Kararın verilmesinin ardından markanın ret olursa markayı almaya hak kazanamazsınız ancak yapılan itirazların kabul edilmemesi durumunda markanızın tescil işlemleri tamamlanarak sicil kaydı yapılmaktadır. Bu kayıtın tamamlanmasın ardından marka tescil belgesi başvuru sahibine teslim edilmektedir.Markanızın korunma süresi 10 yıldır ve bu sürenin dolmasına 6 ay var iken yenileme işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Marka Tescil Nasıl Yapılır konusunda yapılacak işlemler sırası ile bu şekilde olup bu işlemlerin tamamlanmasının ardından marka tescil işlemleri sona ermektedir. Bu konuda ister kendiniz ister uzman marka vekillerimiz aracılığı ile markanızın korunma altına alınabilmesi ve tescil olabilmesi için gerekli aşamaları firmamız sizin adınıza gerçekleştirmektedir. Bu konuda bilgi ve hizmet almak için bizi arayabilirsiniz.